sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Japani: Osaka ja Kioto

Nina:
Osaka iltavalaistuksessa

Viimeinen reissumme suuntautui pitkällisen pohdinnan jälkeen Japaniin. Osakaan lensi täältä 6,5 tunnissa ja hintaa tuli menopaluulle n. 200e. Parilla kympillä puolestaan sai kahdeksi päiväksi kortin, jolla pääsi 28 eri nähtävyyteen ilmaisella ja metrollakin sai kulkea rajattomasti. Koska pelkkä liikkuminenkin oli melko kallista, kortin hankkiminen olisi järkevää, vaikka ei niin paljoa nähtävyyksiä kävisikään katsomassa. Aloitimme nähtävyyksien tutkimisen Osakan linnasta, joka on ehkä Osakan tunnetuin turistikohde. Paljon muutakin tuli nähtyä: pari miniristeilyä, pari korkeaa tornia yms. 
 
Osakan linnan ulkomuuri

Osaka oli kyllä oikein kiva kaupunki. Shoppailuunkin oikein sopiva, sillä halpoja vaatteita löytyi tosi hyvin ja länsimaisissakin ketjuissa hinnat olivat kohdallaan (täällä KL:ssa kaikki maksaa niissä enemmän kuin länsimaissa). Keskustasta löytyi useita katettuja katuja, joissa musiikki soi ja kauppojen ovella myyjät huutelivat tarjouksiaan. Välillä löytyi myös tunnelmallisia pikkukujia, jotka olivat täynnä ravintoloita ja pubeja. Jotkut olivat niin pieniä, että vain muutama ihminen mahtui sisälle. Ruokaa sai myös kaduilta, etenkin mustekalapalloja oli kaikkialla. Ruoka oli välillä vähän kummallista, mutta myös oikein hyviä ruokia tuli maistettua.

Monet ravintolat olivat pieniä. Tuossa oikealla lasin takana oli keittiö, joten ruuan valmistusta pystyi seuraamaan koko ajan.

Tässä yksi Kansain alueen tunnetuista ruuista, okonomiyaki.
 Ruokalistat olivat tietenkin japaniksi ja vain harvoissa paikoissa oli tarjolla englanninkielinen lista. Sen sijaan monien ravintoloiden edessä oli muovista tehtyjä malleja annoksista, mikä helpotti tilaamista. Myös leipomoita ja kahviloita oli kaikkialla ja vähän väliä kaduilla leijui tosi herkullisia tuoksuja. Hinnat olivat Malesiaa kalliimmat, mutta kuitenkin Suomea halvemmat.

Aidoilta näyttivät
Pikkukujia riitti

Dotonborin alue oli mukava niin päivällä, mutta erityisesti illalla, kun neonvalot syttyivät ja kadut täyttyivät ihmisistä. Täältä löytyivät myös parhaat kaupat ja paljon ravintoloita. Lisäksi Osakassa oli useita maanalaisia ostareita ja muutenkin maan alla pääsi liikkumaan pitkiäkin matkoja kätevästi.


Dotonbori
Koska Kioto oli vain puolen tunnin junamatkan päässä, lähdettiin yhtenä päivänä käymään siellä. Alkuihmettelyjen jälkeen päätettiin vuokrata pyörät ja lähteä tutkimaan kaupunkia itseksemme. Kioto ei ehkä ole mikään paras pyöräilykaupunki, mutta sillä tavoin näki paljon lyhyessä ajassa. Käytiin katsomassa muutamia temppeleitä, joista tässä yksi:
 
Golden Pavilion
Illalla käytiin vielä kävelemässä Gijonin alueella ja toiveissa oli nähdä muutama geisha. Muutamia meidän silmiin geishan näköisiä naisia näimmekin, mutta ei kyllä oltu ihan varmoja, että oliko ne niitä oikeita. Mutta hienon näköisiä ne asut kyllä oli!

Viimeisenä päivänä käytiin japanilaisessa kylpylässä, onsenissa. Naisille ja miehille oli omat puolensa ja kylpylässä oltiin ilman mitään uima-asuja. Ennen veteen menoa tuli peseytyä huolellisesti ja vesi oli ihanan lämmintä, 40-asteista, ja altaita oli useita erilaisia ja joissain oli poreitakin. Ainoastaan yksi allas oli viileämpi, 18 astetta ja kylläpäs se tuntui kylmältä! Myös pari saunaa löytyi; niissä ei heitetty ollenkaan löylyä, mutta sen sijaan sieltä löytyi telkkari. Kylpylä oli kyllä ihan superrentouttava ja hauska kokemus, kannattaa ehdottomasti mennä, jos on joskus Japanissa käymässä!

Dotonbori
Koko Japanissa vallinnutta tunnelmaa on tosi vaikea saada vangittua kuviin tai sanoihin, se pitää vain itse kokea. Molemmat kaupungit olivat kivoja ja tämä kuusi päivää oli just sopiva aika, ei liian lyhyt tai pitkä. Ehdittiin näkemään kaikki oleellinen ja paljon myös vain käveltiin pitkin katuja ja fiilisteltiin tunnelmaa. Ihmiset oli tosi ystävällisiä ja apua tultiin tarjoamaan heti, jos näytti eksyneeltä esim. metroasemalla. Palvelu oli kaikkialla hyvää ja oli kieltämättä aika hassua, kun myyjä iloisesti höpötti japania ihan niin kuin itse siitä jotain ymmärtäisi. Mutta ei ainakaan tullut sellainen olo, ettei huomioitaisi.

Antti:

Täytyy lisätä näin tuta-teekkarina, että oli mielenkiintoista nähdä esimerkiksi japanilaista juna- ja metrojärjestelmän toimintaa. Junia meni aivan käsittämätön määrä ja niillä pääsi aivan kaikkialle. Umedan asemalta kulkee päivittäin 2,4 miljoonaa ihmistä ja ruuhka-aikaankaan siellä ei tuntunut pullonkauloja syntyvän. Toki väisteltäviä vastaantulijoita kyllä riitti.


Toinen asia, mikä ihmetytti, oli miten eristäytynyt markkina se onkaan. Kaiken pitää olla japaniksi käännettynä ja ne mieltymykset siellä on vähän omanlaisensa. Mobiilipelit, joita metroissa väännettiin, olivat ihan ihmeen näköisiä. Yhtään Nokian puhelinta en nähnyt taikka löytänyt edes myynnistä. Samsungejakaan ei montaa näkynyt, joita taas Malesia on aivan täynnä. Osakalaiset käyttivät joitain omituisia simpukkapuhelimia, vielä omituisempia japanilaisvalmisteisia Android-puhelimia ja tietysti joka kolmannella oli iPhone. 

Osaka päivällä
Monta monituista asiaa sieltä löytyi, joita sai ihmetellä ja pohtia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti